Poslanecký klub SDKÚ-DS a SaS chce oživiť centrum znížením parkovného

06.03.2012 Poprad

Poprad 6. marca (TASR) – Členovia poslaneckého klubu SDKÚ-DS a SaS pri Mestskom zastupiteľstve (MsZ) v Poprade chcú oživiť centrum mesta znížením parkovného v jeho širšej časti. "My sme prišli s novým alternatívnym návrhom, vychádza z takých základných zásad, sme zodpovední voči mestu, čo sa týka parkovania, ale nemyslíme si, že príjem z parkovania má byť hlavným príjmom mestského rozpočtu," upozornil poslanec za SDKÚ-DS Igor Wzoš.
Návrh, ktorý predložil spomínaný poslanecký klub, vychádza z filozofie, že obyvateľ má platiť iba za reálne poskytnutú službu a platiť parkovné je nutné iba tam, kde to vyžaduje regulácia statickej dopravy. "Z nášho pohľadu je to iba centrum mesta a jeho širšie okolie. Navrhli sme riešenie, aby sa regulovala doprava v centre, navrhujeme aj také cenové hladiny, že to bude vyvážené," doplnil Wzoš.
Poslanecký klub SDKÚ-DS a SaS okrem iného navrhuje, že za prvú hodinu by sa platilo 10 centov, za každú ďalšiu pol hodinu 20 centov. "Centrum mesta chceme opätovne oživiť, čo rešpektuje aj tento návrh, aj práve preto sme navrhli parkovanie od 12.00 do 13.30 zadarmo, aby sa ľudia mohli prísť naobedovať do mesta. Okrem toho sme skrátili čas parkovného do 16.30 h, to zase sleduje cieľ, aby centrum ožilo a aby sa ľudia zastavili v centre, keď sú ešte obchody otvorené. A v neposlednom rade navrhujeme bezplatné parkovanie počas víkendov a sviatkov," vymenoval Wzoš.
Centrum mesta v tejto súvislosti prirovnal k veľkým hypermarketom, ktoré parkovanie poskytujú zadarmo. "Aj centrum mesta je jeden veľký hypermarket a ľudia majú právo tam prísť, zaparkovať a zadovážiť si služby a tovary, aby nemuseli byť predražené o to parkovné," konštatoval Wzoš. Návrh sa týka napríklad parkoviska pri Pošte 1, na ulici Dominika Tatarku, pri Okresnom súde, na Nábreží Jána Pavla, oproti daňovému úradu, v okolí Tatranského námestia, na ulici Joliota Curie, parkoviska Murgašova a parkoviska priamo na Námestí sv. Egídia.
V polovici februára bol z rokovania MsZ stiahnutý návrh dodatku všeobecne záväzného nariadenia, ktorý bol pôvodne prijatý v októbri minulého roku. Týmto dodatkom sa mali spoplatniť aj ďalšie úseky mestských komunikácií a parkovísk v jednotlivých mestských častiach. Okrem iného to malo byť centrum mestskej časti Veľká, s čím nesúhlasili jej obyvatelia. "Mesto na stredu (7.3.) zvolalo verejné zhromaždenie, my však doposiaľ nevieme, o čom budeme diskutovať, keďže na stránke mesta nie je zverejnený žiadny návrh. Preto prichádzame s týmto alternatívnym návrhom," dodal Wzoš.
Z parkovného mesto získa do rozpočtu ročne cca 200.000 eur. Stratu zo zníženého parkovného v širšom centre mesta by chcel Wzoš čiastočne nahradiť rozšírením možnosti pre občanov zakúpiť si vyhradené státie. To by stálo 500 eur ročne. Poslanecký klub SDKÚ-DS a Sas chce o tomto návrhu rokovať aj s ostatnými poslancami MsZ a vyzvať ich na spoluprácu.
 

Vyberte región